Geschiedenis

Onderzoek startte in 1964, commerciële productie sinds 1987

In 1964 werd een Philips 28 MeV AVF cyclotron in gebruik genomen bij de VU (Vrije Universiteit) in Amsterdam, waarmee onderzoek op gebied van kernfysica startte. Zonder het toen te weten, legde deze kleine groep toegewijde mensen de basis voor de oprichting van BV Cyclotron VU.

In 1986 besloot de Nederlandse overheid dat de nieuwe, grote deeltjesversnellers bij CERN de deeltjesversneller in Nederland overbodig maakten. Omdat ze de cyclotron niet wilden ontmantelen, heeft een kleine groep engineers in 1987 BV Cyclotron VU opgericht en het bedrijf groeide snel uit tot een gerenommeerd producent van radiofarmaceutica en radionucliden voor beeldvormende technieken zoals PET en SPECT.

Op dit moment opereren wij met drie moderne cyclotrons en verschillende GMP productie-eenheden om onze radiofarmaceutica en GMP radionucliden te produceren. We hebben ongeveer 50 mensen in dienst.

BV Cyclotron VU zal onderdeel zijn van het unieke Amsterdam UMC Imaging Center en zich op deze manier verder ontwikkelen als high-tech faciliteit. Dit nieuwe, bijzondere gebouw zal een belangrijke rol spelen in het succesvol en efficiënt ontwikkelen van nieuwe diagnostiek en geneesmiddelen. Met de steun van BV Cyclotron VU zal het Amsterdam UMC Imaging Center bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe tracers en het testen van nieuwe therapieën voor toonaangevende internationale leiders in de biotech- en farmaceutische industrie.